Annette Spijker - Fotografie
 
 
Paddenstoelen
 
Geschiedenis:

De Romeinen vereerden de paddenstoelen. In Midden en Zuid-Amerika bestaan er eeuwenoude rituelen, waarin hallucinogene paddenstoelen worden genuttigd door de plaatselijke genezers of genezeressen.
In Nederland werd de paddenstoel, vooral in de middeleeuwen, als geheimzinnig beschouwd omdat het leek of ze 's nachts verschenen en geen voedsel nodig hadden. De mysterieuze cirkels waarin de paddenstoelen soms groeiden werden gezien als plaatsen waar heksen hun rituelen uitvoerden, vandaar ook de naam heksenkringen.
Een heksenkring klinkt in het Engels positiever, het Engelse fairy-ring (feeën-kring) komt voort uit een eeuwenoude folklore.
Men geloofde dat de paddenstoelen de voetstappen van in een kring dansende feeën volgde. Hoe er vroeger over paddenstoelen werd gedacht, is allee nog te vinden in allerlei sprookjes en mythen.

Algemeen:

Zwammen en paddenstoelen, ongeveer 4.000 soorten in Nederland, behoren tot het schimmelrijk. Paddenstoelen groeien vaak onder de grond maar ook tegen bomen of in een mesthoop. Een schimmel bestaat uit dunne draden. Als de draden eenmaal groot genoeg zijn, ontstaat de paddenstoel. Als de omstandigheden goed zijn, worden de paddenstoelen zichtbaar.
De paddenstoelen zijn niet alleen in de herfst te zien, ze groeien het hele jaar door. Dit is afhankelijk van het soort paddenstoel. Aan de soorten paddenstoelen die in het bos groeien kan je aflezen of het bos gezond is. Staan er bijvoorbeeld veel vliegenzwammen, dan is het bos gezond.
 
 
 
  Home > Paddenstoelen > Geschiedenis