Annette Spijker - Fotografie
 
 
Kasteel Weldam
 
Historie:
Weldam is een kasteel, vroegere havezate en landgoed, gelegen in het Hof van Twente. In 1398 wordt voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het kasteel eigendom van Wolder van den Weldamme, 'leenheer' van de bisschop van Utrecht.

Het kasteel dankt zijn huidige vorm vooral aan een grote verbouwing in de jaren 1644-1645, toen het rechthoekige gebouw werd voorzien van een voorgevel en twee vooruitspringende gevels. Eind 17e eeuw werden de beide bouwhuizen gebouwd. In 1695 werd om het kasteel een hek geplaatst met daarop de wapens van verschillende families die het kasteel bewoond hebben.

De kasteeltuin:
Bij de aanleg van de tuin is veel gebruik gemaakt van, in vorm geschoren, buxus- en taxushagen, parterres de broderie en berceaus (een 145 meter lange doorgang van geschoren beuk). Dit herinnert aan de tuinen uit de 17e eeuw. De rozen, rododendrons, heesters en éénjarige planten zijn geliefde planten uit de tweede helft van de 19e eeuw. Aan het begin en het einde van de berceaus staan wapenstenen met het ankerkruis Bentinck en het jaartal 1709.

Het kasteel wordt momenteel bewoond en is voor het publiek niet toegankelijk. De kasteeltuinen zijn tegen betaling wel te bezichtigen.

 
  Home > Historie > Kasteel Weldam