Annette Spijker - Fotografie
 
 
Kasteel Twickel
 
Historie:
De geschiedenis van Twickel begint in 1347. In dat jaar koopt Herman van Twickelo het huis Eysink. Hierbij hoorde ook een atermolen, de voorganger van de nog bestaande Noordermolen. Het huis Eysink is totaal verdwenen. In het begin van de 16e eeuw is waarschijnlijk een nieuw huis gebouwd. Van dit 16e eeuwse gebouw zijn nog verschillende delen bewaard gebleven. Op het landgoed van Twickel bevinden zich ongeveer 150 boerderijen, te herkennen aan de zwart-witte luiken en andere gebouwen zoals twee watermolen, een watertoren en een houtzagerij.

De border:
Achter de oude tuinmuur bij kasteel Twickel bevindt zich kwekerij De Border. In de voorbeeld borders staan meer dan 4.000 soorten vaste planten. In de rozentuin en het rosarium bevinden zich meer dan 1.000 soorten rozen.

Wendezoele:
De gebouwen van de boerderij bestaan o.a. uit een boerenwoonhuis (19e eeuw), een Saksische schuur, een wagenloods, een spieker (een kookhok met daarin een ouderwetse oven) en een paraplu (hooiberg). Al deze gebouwen zijn met originele materialen afkomstig van diverse plekken van landgoed Twickel weer in de oorspronkelijke staat gebracht. Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een sier- en moestuin die voorzag in de behoefte van het boerengezin. De kruidentuin bestaat uit 150 planten.

De Noordmolen:
De Noordmolen is al meer dan 650 jaar oud. In 1347 kocht Herman van Twicklo “Huize Eijsink” en de Noordmolens van herenboer (edelman) Berend van Hulscher. In de koopakte is sprake van molens. Vroeger stond tegenover de huidige oliemolen ook nog een korenmolen. Deze molen is in 1831 afgebroken.

 
  Home > Historie > Kasteel Twickel