Annette Spijker - Fotografie
 
 
Kasteel Rosendael
 
Bijna iedere keer als wij van de Posbank naar huis rijden, komen wij langs kasteel Rosendael. Even zoveel keer heb ik gedacht of gezegd dat ik daar wel eens zou willen kijken. Het ligt zo mooi aan een prachtige aangelegde tuin met een orangerie en een schelpengalerij. Afgelopen zomer was het dan eindelijk zover. Een volgende keer wil ik graag het kasteel van binnen en de tuinen bekijken. Kijk maar even mee na eerst een stukje over de geschiedenis van het kasteel gelezen te hebben.

Kasteel Rosendael is een van oorsprong laatmiddeleeuws kasteel, dat door de graaf van Gelre werd gebouwd. Het kasteel ligt in het dorp Rozendaal bij Velp, provincie Gelderland. Het is onderdeel van de rijksbeschermde historische buitenplaats Rosendael.
Het kasteel wordt in 1314 voor het eerst vermeld, en Graaf Reinoud I was de eerste bewoner. Tot het bezit behoorde vanaf 1536 tot 1932 ook het bos-, heide- en jachtgebied Planken Wambuis bij Ede. Vele graven en hertogen van Gelre en overige (rijke) bewoners verder werd het kasteel in 1579 door de nieuwe eigenaar veranderd en werden de tuinen, beken en vijvers aangelegd. In 1732 werden de tuinen opnieuw aangelegd. In deze tijd werden onder andere de schelpengalerijen aangelegd. In 1977 komt het uiteindelijk in het bezit van de stichting Geldersch Landschap & Kastelen.

Van het oorspronkelijke kasteel is slechts de donjon (een middeleeuwse versterkte woontoren) overgebleven. De donjon is oorspronkelijk zo'n 25 meter hoog geweest en heeft een diameter van 16 meter. Hiermee is het de grootste toren in zijn soort in Nederland. Met muren tot 4 meter dik heeft de donjon tevens de dikste muren van het land. In 1722 werd aan de toren een vierkant huis gebouwd en werden diverse bijgebouwen en stallen gebouwd. Daarmee werd het meer een buitenhuis dan een kasteel.
  • Foto 1: huidige 'kasteel'
  • Foto 2: tuinkoepel
  • Foto 3: oranjerie
  • Foto 4: donjon
  • Foto 5: schelpengalerij
  • Foto 6: zonnewijzer
 
  Home > Historie > Kasteel Rosendael