Annette Spijker - Fotografie
 
 
Kasteel Doorwerth in Doorwerth (provincie Gelderland)
 
Kasteel Doorwerth ligt in de uiterwaarden van de Rijn. Oorspronkelijk werd de burcht gebouwd op een oeverwal langs de Rijn. Een strategische plek, want het kasteel stond hier hoog en droog en er was water om de gracht te vullen. Bovendien kon je vanuit het kasteel goed in de gaten houden wie er langs kwam over de rivier en door tol te heffen werd er ook geld verdiend aan de rivier.
Het kasteel wordt in het jaar 1260 voor het eerst genoemd, toen het door de heer Van Vianen werd belegerd en in de brand gestoken. Dit was vermoedelijk een straf, opgelegd door de graaf van Gelre, om korte metten te maken met de roofzuchtige praktijken van burchtheer Berend van Dorenweerd. In de daarop volgende 20 jaar werd het kasteel door de toenmalige burchtheer Berend of diens zoon, Hendric van Dorenweerd, weer hersteld. Echter, andere bronnen spreken van de stichting van een waterburcht door Hendric van Dorenweerd omstreeks 1280. Tsja, en wie heeft er nu gelijk?
Na die tijd heeft het kasteel nog vele eigenaren gehad, die stukken hebben aangebouwd, het hebben verwaarloosd en weer hebben gerestaureerd. Nu is er het Museum voor Natuur- en Wildbeheer en Museum Veluwezoom gevestigd.

Voor het kasteel staat een monumentale Robinia (ook wel Acacia, witte of valse Acacia genoemd), die volgens de overlevering in 1579 geplant is. In ieder geval is het de oudste van Nederland. De boom is er één van drie bomen. De andere twee zijn tijdens de oorlog vernield. De stamomvang van deze Robinia is inmiddels 7(!) meter.

Bron: Wikipedia en de website van Geldersch Landschap & Beheer

 
  Home > Historie > Kasteel Doorwerth