Annette Spijker - Fotografie
 
 
De geschiedenis van de lelie
 
De lelie groeit in het wild in Azië, Europa en Amerika en groeit op zowel zeeniveau als hoger gelegen gebieden. De geschiedenis gaat terug naar de koning van Clovis (465 – 511). Maagd Maria zou deze koning een lelie hebben gegeven en de olie voor de zalving van de koning zou uit de hemel zijn komen vallen. Vanaf dat moment werd de lelie hét Franse symbool voor van God verkregen macht.
Dit was tevens de oorsprong van de beroemde Fleur-de-Lys een symbool dat op talloze Franse vlaggen terug te vinden is. Een gouden lelie heeft zelfs lang op de Franse vlag gestaan. Dit verdween pas na de revolutie tegen Karel X in 1830. Zoals bij elke mythe is ook hier onduidelijkheid: het symbool zou ook een gestileerde iris kunnen zijn, ook deze bloem wordt lis genoemd, net als de lelie.

De vele symbolische betekenissen van de lelie
De lelie heeft talloze betekenissen, waaronder: zuiverhuid, vergankelijkheid, puurheid, onschuld, maagdelijkheid, vrede, maar ook de wat lugubere betekenis: de dood.

Zuiverheid en maagdelijkheid:
In het Christendom is de witte lelie een veelgebruikt symbool. Zo staat de witte lelie voor maagdelijkheid en zuiverheid, en draagt dan ook de bijnaam: Madonnalelie. De bloem wordt daarbij vaak afgebeeld tezamen met de maagd Maria. Dit is ook de reden dat witte lelies vaak terugkomen in bruidswerk.

Vergankelijkheid:
Naast de mooie betekenissen, wordt de lelie ook veelvoudig gebruikt bij begrafenissen, omdat deze bloem ook voor vergankelijkheid en de dood staat. Het is een rouwbloem bij uitstek.
 
  Home > Flora > Lelies