Annette Spijker - Fotografie
 
 
De symboliek van de Klaprozen:
 
Klaprozen wordt met name in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest van Naties gebruikt als eerbewijs aan gevallenen in, aanvankelijk alleen, de Eerste Wereldoorlog, maar sindsdien aan alle andere gewapende conflicten waarin leden van het Brits gemenebest stierven.
Het symbool, de zogenoemde grote Klaproos (papaver rhoeas), gaat terug tot het 'In Flanders Fields' van John Mc Crae (arts, militair en dichter), waarin de bloeiende Klaprozen in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze bloemen bloeien. Ook het feit dat de Klaprozen volop bloeide in de slagvelden van Vlaanderen heeft ze tot het symbool van de Eerste Wereldoorlog gemaakt.
Ook in het gedicht ‘We Shall Keep the Faith’ van Moina Michael (hoogleraar en dichteres) speelt de Klaproos ook een rol, maar dan niet als stille en schone getuige van dood en vernietiging, maar als teken van hoop voor de toekomst. In deze zin werd de klaproos al snel na de Eerste Wereldoorlog geadopteerd door The Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling voor Britse veteranen. Deze organisatie begon al spoedig met het verkopen van - kunststoffen - klaprozen. Met de opbrengsten uit de verkoop kon het legioen de veteranen ondersteunen, terwijl de kopers de klaproos op hun revers konden dragen als teken van solidariteit met hen die tijdens de oorlog gewond raakten en met de nabestaanden van hen die vielen.

In de kunstgeschiedenis is de Klaproos het symbool van Hypnos, de Griekse God van de slaap.
 
  Home > Flora > Klaprozen