Annette Spijker - Fotografie
 
 
Bloesem
 
Sakura is de Japanse naam voor een drietal kersenbomen (Prunus) en hun bloesems. In het Nederlands gebruikt men in het algemeen de term kersenbloesem. De kers (sakuranbo) komt van een andere soort Prunus. De Sakura is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Ze is nauw verbonden met de samoerai* en met de bushido**. Het leven wordt beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem.

*Samoerai (Japans:(samurai) is de term voor de krijgersklasse in het pre-industriƫle Japan. De term samoerai betekent 'hij die dient'. De samoerai waren van de 12e eeuw tot de late 19e eeuw de gewapende troepen van Japan.

**Bushido (Japans letterlijk 'weg van de krijger'; bushido) was de veronderstelde erecode van de samoerai. Bushido zou een strikte code zijn die loyaliteit, trouw en eer tot de dood eiste. Wanneer een samoerai zijn eer niet kon handhaven, werd gedacht dat hij deze kon terugverdienen door ritueel zelfmoord (seppuku) te plegen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Sakura een symbool om het Japanse volk te motiveren. De kamikazepiloten schilderden kersenbloesems op de flanken van hun vliegtuig alvorens op een zelfmoordmissie te vertrekken. De overheid moedigde de Japanners aan in hun geloof dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reĆÆncarneerden in de kersenbloesems. Ook vandaag nog gebruiken de Japanse Zelfverdedigingstroepen en de Japanse politie de kersenbloesem als emblemen, vlaggen en insignes in plaats van de klassieke sterren.
(Bron: Wikipedia)

 
  Home > Flora > Bloesem