Annette Spijker - Fotografie
 
 
De familie Knobbelzwaan:
 
In een eerder item heb ik al eens foto’s van de Knobbelzwaan laten zien. De foto’s in dit item zijn gemaakt in 2018. Het is heerlijk om ’s ochtends als de zon opkomt langs de Noorderplassen en bij de Oostvaardersplassen rond te lopen. Bij de Noorderplassen tref je regelmatig een grote groep (soms wel een stuk of 20) jonge Zwanen. Zij genieten dan, net als ik, van de warmte van het ochtendzonnetje. Zij doezelen nog wat of hebben het druk met het gladstrijken en verzorgen van hun verenkleed; je weet tenslotte maar nooit of je een knap vrouwtje tegenkomt.

Weet je dat ……
De jonge Zwanen blijven een heel jaar bij de ouders. Voor vogels is dit erg lang. De jongen verlaten wel spoedig het nest en kunnen na 4 tot 5 maanden vliegen. In die tijd worden zij door beide ouders verzorgd. Wanneer jonge Zwanen het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen (jonge zwanen hebben eerst een bruin verenkleed dat langzaam veranderd in het witte verenkleed van een volwassen zwaan), verjagen de ouders de jongen. In het 3e jaar zijn de vogels echt volwassen. Daarna vormen de jonge vogels een groep, die behoorlijk groot kan zijn.

Huhhh? Dat is apart ……
Het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk is volgens een oude wet eigenaar van alle wilde Knobbelzwanen in Engeland en Wales. Deze wet dateert uit de middeleeuwen toen zwanenvlees een delicatesse voor de rijken was.

 
  Home > Fauna > Knobbelzwanen