Annette Spijker - Fotografie
 
 
Dierentuin Almere Jungle – deel 2
 
In deel 1 van Dierentuin Almere Jungle ben ik geëindigd met het continent Amerika.
Er is nog één diersoort uit dit continent dat ik graag wil laten zien en dat is de Zwartnekarassari (foto 1). Deze vogels leven in het noordoostelijke en oostelijke deel van Zuid-Amerika. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben dezelfde kleuren. Alleen de snavel van het mannetje is een stuk langer. Deze vogel was duidelijk mensen gewend en totaal niet schuw, maar wel heel nieuwsgierig. Hij was erg geïnteresseerd in mijn camera; naast mij zittend heeft hij deze van alle kanten bekeken.

Door naar het continent Afrika.
Het knaagdier dat hier onder andere voorkomt is het Stekelvarken (foto 2). Het zijn nacht actieve dieren die overdag in de buurt van hun hol zonnebadend gezien kunnen worden. Deze stekelvarkens zijn opgevangen omdat zij verwaarloosd werden in een Spaanse 'dierentuin'; een speeltje van de burgemeester van een (afgelegen) dorpje die eigenlijk geen interesse meer had in 'zijn dierentuin'.
De Stokstaartjes (foto 3) komen oorspronkelijk uit Afrika waar zij vooral te vinden zijn op droge vlaktes in het zuiden van het land. Het zijn echte woestijndieren. In het wild leven zij in hechte groepen die elkaar goed in de gaten houden. Ook al zien zij er schattig uit, het zijn echte roofdieren. De Sporenschildpad (foto 4) is de grootste landschildpad die leeft op het vaste land van Afrika. Deze schildpad leeft in het wild in westelijk Afrika maar komt niet veel meer voor. De mannetjes kunnen een schild hebben van 80 cm lang en een gewicht bereiken van 100 kilogram. De vrouwtjes blijven in verhouding een stuk kleiner en worden maximaal 50 cm.
De Grijze roodstaartpapegaai (foto 5) komt voor in Centraal- en Zuidoost Afrika waar hij leeft in de tropische regenwouden, mangroven en vochtige savannen. De Grijze roodstaartpapegaai kiest een partner voor het leven. Het is een populaire en intelligente vogel die vaak als huisdier gehouden wordt. Deze papegaaien zijn sociale dieren die graag met één of meerdere soorten samenleven. Wordt de papegaai alleen gehouden, dan kan deze gedragsstoornissen gaan vertonen, bijvoorbeeld zichzelf kaal plukken.

Het laatste continent is Azië.
Met name in de bergstreken van Afghanistan, India en Pakistan komt de Luipaardgekko of Pantergekko (foto 6) voor. De gekko behoort tot de familie van de hagedissen. De luipaardgekko dankt zijn naam aan de gele basiskleur aan de bovenzijde met donkere, ronde tot ovale vlekken die sterk doen denken aan het vlekkenpatroon van een luipaard of panter.

Tot zover mijn reis door Almere Jungle. Een erg leuke en leerzame ervaring en beslist de moeite waard om vaker te bezoeken. Naast de dierentuin heeft Almere Jungle ook een botanische tuin met een grote hoeveelheid exotische, beschermde en bijzondere planten, zoals de Reuzenwaterlelie. Ook interessant en mooi om te fotograferen. Misschien het volgende project!

 
  Home > Fauna > Almere Jungle