Annette Spijker - Fotografie
 
 
IJsvogels
 
Half mei van dit jaar heb ik voor het eerst IJsvogels vanuit een vogelhut gefotografeerd. De vogelhut ligt tussen Amsterdam ZO en Abcoude in een prachtig stukje natuur. Wat heb ik die dag genoten van natuurlijk de IJsvogels, maar ook van het mooie weer en de mooie omgeving.

In spanning zat ik te wachten op de eerste IJsvogel die zich zou laten zien. Ik voelde mij net weer een klein kind dat op de aankomst van Sinterklaas stond te wachten. Na een klein half uurtje liet de IJsvogel zich voor de eerste keer zien. Deze tak was voor dat moment het favoriete plekje (foto's 1 t/m 5). De IJsvogel bleef maar kort op een plekje zitten, vloog dan weer weg om vervolgens met iedere keer een tussenpose van ongeveer 25 minuten weer terug te keren.
 
Wat later op de middag, toen de zon wat wegdraaide van de eerste 'favoriete tak', verplaatste de IJsvogel zich naar een volgend stekje. Het was grappig om te zien dat de IJsvogel steeds eerst 2 keer over het water 'hupte' om daarna pas op de rechtop staande dikke tak te gaan zitten (foto's 6 t/m 10). Daarna verhuisde de IJsvogel naar een tak iets verder op waar het zonnetje nog op scheen (foto's 11 en 12).

De IJsvogels zaten op het nest en om de beurt lieten het mannetje en het vrouwtje zich zien. Het vrouwtje is te herkennen aan de rode onderkant van de snavel.
 
 
  Home > Fauna > IJsvogels