Annette Spijker - Fotografie
 
 
De zeehonden en bruinvissen van Ecomare……
 
Een weekendje Texel is niet compleet zonder een bezoekje aan Ecomare. Sinds 1952 worden hier zeehonden opgevangen. In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Zij zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder in de zoogperiode kwijtgeraakt. Als de zeehonden zo'n 30 kg wegen worden zij weer vrijgelaten in de Noordzee.

Door de storm van de afgelopen weken is het op dit moment druk in de opvang; 11 grijze zeehonden en 6 gewone zeehonden. De grijze zeehonden zijn deze winter geboren (in de maanden januari en februari). De kans dat een pup in de problemen komt zijn de eerste levensmaanden het grootst. De gewone zeehonden zijn wat ouder, zij zijn zo'n driekwart jaar, en zitten vooral door longworminfectie in de opvang. In hun eerste jaar zijn vooral de gewone zeehonden hier vatbaar voor.

Zeehonden raken niet aan mensen gehecht. Het zijn wilde dieren en dat blijven ze ook. Hierdoor kunnen zij zich straks zonder problemen weer zelfstandig redden in zee.

De eerste foto is één van de 2 Bruinvissen die permanent bij Ecomare verblijven. Het zijn 2 mannetjes die zich niet in de natuur kunnen redden. Ze zijn allebei als jong dier opgevangen door SOS Dolfijnen nadat zij hun moeder waren kwijtgeraakt. Hierdoor hebben zij niet geleerd om te jagen en is hun kans op overleven in de natuur nul.
 
 
Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee op Texel. Het combineert opvang van zeehonden en vogels met een natuurmuseum en zeeaquarium. Hier worden sinds 1952 zeehonden opgevangen. In het algemeen zijn het zeehonden in hun eerste levensjaar. Ze zijn ziek of verzwakt of zijn hun moeder kwijtgeraakt in de zoogperiode. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze zeehonden in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob.

Als de dieren hersteld zijn en/of zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder verblijven er ook een aantal (blinde) zeehonden en 2 jonge bruinvissen die niet meer kunnen worden uitgezet. De bruinvissen zijn op een veel te jonge leeftijd hun moeder verloren en hebben hierdoor het overleven in de zee niet kunnen leren.
Van boven naar beneden:
  • Foto 1: Twee blinde zeehonden
  • Foto 2: Jonge zeehond herstellende van een oogontsteking
  • Foto 3: Blinde zeehond tijdens het voeren van haring
  • Foto 4: Jonge zeehond herstellende van een oogontsteking
  • Foto 5: Ringelrob
  • Foto 6: Bruinvis
 
  Home > Fauna > Ecomare