Annette Spijker - Fotografie
 
 
Apenheul
 
De Apenheul is een gespecialiseerde dierentuin aan de rand Apeldoorn. De tuin ligt midden in het natuurpark Berg & Bos. In de Apenheul leven apen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De dieren leven er heel vrij: gaas of tralies ziet men er bijna niet. Sommige soorten lopen zomaar tussen de bezoekers rond. Andere zoals de gorilla's, bonobo's en orang-oetans - leven op ruime eilanden waar hun natuurlijk gedrag heel goed bestudeerd kan worden.

In 1971 wordt de Apenheul opgericht door Wim Mager, die de voormalige Bloemenhal met ca. 1,5 hectare grond huurt voor een bedrag van ƒ 1 gulden. Van het begin af aan werd gekozen voor een eigen concept: een aantal apen leefde vrij in het bos en kon vrij tussen de bezoekers lopen. Hierin is de Apenheul uniek. De Apenheul is de enige dierentuin waar apen op deze schaal vrij tussen de bomen en de bezoekers leven. Aanvankelijk was het aantal soorten beperkt tot wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten.

De Rotterdamse fotograaf Wim Mager kocht in de jaren zestig twee dwergaapjes in de dierenwinkel. Dat kon toen nog gewoon. Maar wat als een hobby begon, liep al snel uit de hand. Het paartje kreeg jongen. Mager besloot zijn baan op te geven en ontwikkelde het 'apen-heul' idee. De apen kregen jongen en de bezoekers genoten met volle teugen. Aanvankelijk was het aantal soorten beperkt tot wolapen, slingerapen en een paar kleinere soorten maar omdat het concept goed bleek aan te slaan, was dit reden genoeg om uit te breiden en meer apensoorten te gaan houden.

De eerste gorilla's kwamen in 1976 naar de Apenheul. De baby's die werden geboren, zijn 'gewoon' door hun moeders grootgebracht. En dat is bijzonder in dierentuinen. Primatologen en dierentuinmedewerkers van over de hele wereld kwamen, en komen nog altijd, naar de Apenheul om 'de kunst af te kijken'.

Wim Mager vertrok in 1997 naar Frankrijk. Daar heeft hij een tweede park opgericht met hetzelfde concept: La Vallée des Singes. Elf jaar later, op 23 april 2008, is Wim Mager op 67-jarige leeftijd overleden.

 
  Home > Fauna > Apenheul