Annette Spijker - Fotografie
 
 
Historie
 
 Openluchtmuseum Arnhem

In 1912 richtte een aantal bezorgde particulieren in Arnhem de Vereeniging Nederlandsch Openluchtmuseum op. Ze zagen dat door de toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De stichters pachtten het landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem.

Zes gebouwen werden naar het terrein overgebracht en op 13 juli 1918 opende het Nederlands Openluchtmuseum zijn poorten.
 
 Watermolen Den Haller

Molen Den Haller te Diepenheim ligt aan de Molenbeek en dateert van vóór 1237. De molen is genoemd naar Jan Hallers, die de molen in 1870 kocht van de stad Deventer.

In 1913 schonk de toenmalige eigenaar, graaf Schimmelpenninck van Kasteel Het Nijenhuis, de watermolen ter gelegenheid van zijn zilveren huwelijk aan de gemeente.
 
 Kasteel Twickel

De geschiedenis van Twickel begint in 1347. In dat jaar koopt Herman van Twickelo het huis Eysink. Hierbij hoorde ook een watermolen, de voorganger van de nog bestaande Noordermolen. Het huis Eysink is totaal verdwenen. In het begin van de 16e eeuw is waarschijnlijk een nieuw huis gebouwd. Van dit 16e eeuwse gebouw zijn nog verschillende delen bewaard gebleven.

Op het landgoed van Twickel bevinden zich ongeveer 150 boerderijen, te herkennen aan de zwart-witte luiken en andere gebouwen zoals twee watermolen, een watertoren en een houtzagerij.
 
 Kasteel Weldam

Weldam is een kasteel, vroegere havezate en landgoed, gelegen in het Hof van Twente. In 1398 wordt voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het kasteel eigendom van Wolder van den Weldamme,”leenheer” van de bisschop van Utrecht.

Het kasteel dankt zijn huidige vorm vooral aan een grote verbouwing in de jaren 1644-1645, toen het rechthoekige gebouw werd voorzien van een voorgevel en twee vooruitspringende gevels. Eind 17e eeuw werden de beide bouwhuizen gebouwd. In 1695 werd om het kasteel een hek geplaatst met daarop de wapens van verschillende families die het kasteel bewoond hebben.
 
Home > Historie