Annette Spijker - Fotografie
 
 
Berner Sennen
 
Geschiedenis:
Beweerd wordt dat het ras afstamt van de zwarte dogachtige honden die de Romeinen in Zwitserland importeerden. Hieruit ontwikkelden zich verschillende typen sennenhonden (‘boerenhonden’). De dogachtigen waren boerenhonden die allerlei werk deden, zoals het bewaken van het huis en erf, het hoeden, drijven en bewaken van vee, als deze zomers met de sennen (herders) op de alpenweiden verbleef.
Ook vergezelde de hond het vee als het naar de veemarkt gebracht werd en op de “terugweg” de baas met een goedgevulde portemonnee. Deze rassen verdwenen geleidelijk totdat een aantal Zwitserse kynologen (hondenkenners) in het Dürrbachgebied in de buurt van Bern zich gingen toeleggen op het fokken van de huidige Berner Sennenhond.
In eerste instantie werd dit ras “Dürrbacher” genoemd, echter een jaar naar het oprichten van de eerste vereniging van dit ras in 1908 is de naam veranderd in Berner Sennen.

Functie:
De Berner Sennenhond is gefokt als hoeder van het vee, als trekdier en als waakhond. De hond is in staat om vee te hoeden zonder menselijk toezicht. In sommige Zwitserse dorpen wordt de Berner Sennenhond nog gebruikt voor het trekken van melkkarren.

Karakter:
De honden zijn erg gehecht aan hun mensen, hun huis, erf en eventueel andere dieren die daarbij horen. Dit alles behoort tot hun “kudde” die zij beschermen en bewaken. Verder heeft de hond een lief en rustig karakter en is nog wel eens eigenwijs.

De Berner Sennenhond is de bekendste van de 4 soorten Zwitserse Sennenhonden: de grote Zwitserse, de Berner, de Appenzeller en de Entlebucher Sennenhond.

 
 Bogey

Op deze pagina staan foto’s van onze eerste Berner Sennenhond, Bogey.

Bogey is op 16 april 1993 geboren in Lally, een plaatsje in de bergen boven Montreux aan het Meer van Genève in Zwitserland.
Tijdens onze vakantie in Lally leerden wij Pierre en Francoise Schneiter kennen die van moederhond Nora een gelegenheidsnestje hadden.
 
 Jessie

En dit is Jessie, onze tweede Berner Sennenhond. Jessie is geboren op 4 augustus 2000 in Benthuizen.

Wij zagen haar voor het eerst toen zij 7 dagen oud was. Wat zijn de pups mooi en wat zijn ze klein; ze passen precies op je hand. Onvoorstelbaar dat hier zo’n grote hond uit moet groeien.
In de weken daarna zijn wij regelmatig bij het nest gaan kijken en iedere keer waren ze weer groter, actiever en leuker geworden.
 
 Sienna heeft een nest

Na 2 jaren zonder hond, zijn wij toch weer ‘gevallen’ voor een Berner Sennenpup.

Op 1 januari 2011 heeft moederhond Sienna, één van de vrouwtjes van kennel Eldanimo in Stroe, met behulp van een keizersnee 11 gezonde pups op de wereld gezet; 7 mannetjes en 4 vrouwtjes.
De vader is Florian van ’t Pachthof en afkomstig uit België.>
 
 Riley

Even voorstellen …… ik ben Riley (of eigenlijk Max van de Eldanimo).

Ik ben geboren op 1 januari 2011 in Stroe. Mijn moeder is Sienna van de Eldanimo en mijn vader is Florian van `t Pachthof.
Nu woon ik nog met mijn 6 broertjes en 4 zusjes bij mijn moeder en allemaal tantes, maar het laatste weekend van februari 2011 verhuis ik naar Almere. Spannend hoor!
 
 Riley - volwassen

Voor het eerst in zijn leven ziet Riley bewust sneeuw en dat vindt hij prachtig.
Het liefst is hij de hele dag buiten; lopend met zijn neus door de sneeuw, gek doen, spelen en rennen.
Het heeft wat moeite gekost om hem iedere keer weer mee naar huis te krijgen.
 
Home > Berner Sennen